150 yıl sonra yeniden hayat buldu
150 yıldır yetiştirilmeyen yerli domates "Maniye"
yeniden üretiliyor.
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaklaşık 150 yıldır
yetiştirilmeyen yerli domates "Maniye", "Damak Tadı Dinmeyen
Lezzet Maniye" Projesi ile yeniden yetiştirilmeye başlandı.
Yerli domates Maniye, Safranbolu Gıda Tarım ve Hayvancılık
İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, Batı Karadeniz Kalkınma
Ajansı'ndan (BAKKA) sağlanan kredi ile 9 köyde 45 çiftçi tarafından 100 dekar
alanda yetiştiriliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık,
kendisine özgü aroması, kabuk yapısı ve kokusu ile yıllar önce sofraların
vazgeçilmez domatesini yeniden yaşatmak için çalışma başlattıklarını ve bunda
da başarılı olduklarını söyledi.
Domatesin ağustos sonu, eylül başı gibi yetiştirilme
zamanının olduğunu vurgulayan Ayvalık, "Bu domatesin tohumlarını yıllardır
saklayan bir köylü olduğunu öğrendik. Tohumlara ulaştıktan sonra hemen bir
proje hazırladık. Projemize BAKKA'dan destek aldık. Bu destekle 45 çiftçimizi
belirleyip eğitime aldık. Şimdi üretime başladık. Eğitim verdiğimiz 45
çiftçimiz de üretime başladı. Lezzeti nedeniyle ünü ilçe dışına da taşan
domatesten 100 dekar alandan yaklaşık 400 ton üretim bekliyoruz. Yok olmuş bir
kültürümüzü tohumlarından yeniden yaşatmanın mutluluğunu duyuyoruz. İnanıyorum
ki bu domates, ileride ilçe ekonomisine de büyük katkı sağlayacak" diye konuştu.
Ayvalık, ilçeye özgü safran ve çavuş üzümü üretiminin
yanında Maniye'nin de yakın bir zamanda adından söz ettireceğini kaydetti.
İlçeye bağlı Yazı köyünde Maniye üretimine başlayan çiftçi
Recep Kartal ise ününü hep atalarından duydukları yerli domatesi yeniden
yetiştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, "Adını ve lezzetini
hep duyardık. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüzün çağrısı üzerine hiç
tereddüt etmeden gittim. Eğitim aldım. Domatesin nasıl ne şartlarda ve ne zaman
yetişeceği konusunda bilgilendirildik. Sonra bize tohum verildi. Bu tohumları
yine müdürlüğümüzün uzmanları eşliğinde toprakla buluşturduk. Hasat zamanını
bekliyoruz. Hem ekonomimize katkı olacak hem de bir kültürümüzü
yaşatacağız" ifadesini kullandı.
(ULUSAL HABER, 25 Mart 2014 Salı, 16:19)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder