4 Ocak 2017 Çarşamba

"EKONOMİ-TEKNOLOJİ VE BİLİM DÜNYASI" Yakın Geleceğin Muştuları!..Prof. Dr. ERDAL AKALIN

Yakın Geleceğin Muştuları!..
ERDAL AKALIN
20. yüzyılın son çeyreğinde hızlanan elektronik sanayinin getirdiği teknolojik gelişmeler, ne derece de farkındayız ama insanların yaşamında köklü değişmelere yol açmaya başlamıştır.

Akla en kolay gelen örnek fotoğrafçılık konusu ile ilgili değişimdir.   Örneğin; ünlü Kodak firması fotoğraf sözcüğü ile eş anlamlı gibi yaşamımızda yer almıştı.   Dünyada kullanılan makara halindeki fotoğraf film rulolarını ve hazırlanmış fotoğrafların basımında kullanılan film kâğıtlarının % 85’ini Kodak şirketi üretirdi.  1998 yılında da 170.000 çalışanı ile dev bir firma olarak bilinirdi. 

1975 yılında fotoğraf makinelerinin çalışma ilkesi değişmeye başlamış ve elektronik teknoloji ile üretilen dijital teknikler makinelere uyarlanmıştı.  Bu yöntemin ilk kullanım yıllarında konuyu önemsemeyen ve önlemini almayan Kodak firması, 2001 yılından itibaren üretimini satamaz olmuş ve kısa süre sonrada iflas ederek kapanmıştı.  

Elektronik zihniyetle donanan Dördüncü Endüstri Dönemi, artık yeni kapıların açılmasına ve kendisine ayak uyduramayan firmaların yok olmasına neden olmaktadır.

Örneğin; bugün artık sıradanmış gibi görünen bilgisayar yazılım yetenekleri yeni şirketlere fırsat tanımaktadır.  UBER adlı firma, elinde kendisine ait hiçbir araç yok iken, günümüzde dünyanın en büyük taksi işletmesi şirketi konumundadır. 

Keza bir odaya bile sahip olmayan AirBnB isimli firma, bilgisayar yazılım tekniği aracılığı ile en büyük otel işletmecisi olmuştur.

Şimdiler de ise ‘yapay zekâ’ olarak tanımlanan çok gelişmiş bilgisayar cihazlarına sahip olmaktayız.  Kendi hatalarını bulan ve çözen, koşullara bağlı olarak yeni çözümler üretebilen bu cihazların 10 yıl sonra insan zekâsı ile yarışabileceği tahmin ediliyordu.  Hata yapmışız; bu cihaz, adına Go Play denen uzak doğu kökenli ve dama benzeri zor bir oyunda dünya şampiyonu olan oyuncuyu yendi.  Ki, benzeri uygulama yıllar önce Dünya Satranç Şampiyonu ile de yapılmış ve gene bilgisayar kazanmıştı.

En hızlı gelişmeler ise araba sanayi düzleminde görünüyor.   Elektrik gücü ile pilini doldurarak çalışan yeni arabalar artık yollara çıkmıştır.  2020 ile birlikte bu gelişme hızlanacak görünmektedir.  Fosil yakıt üreten ve satan firmalar teker teker kapanacaklar gibi görünmektedir.  Keza günümüzde 100 bin km başına bir trafik kazası olurken, bu araçlar yaygınlaşır ve üstelik bilgisayar ile yöneltilen şoförsüz arabalar yollara egemen olursa, artık 10 milyon km de bir kaza oluşacaktır.  Bu nedenle de sigorta şirketleri kapanabilirler.  Tabii halen gözde olan otomobil                üreticisi büyük şirketlerin hali ne olur, tahmin edebilirsiniz.

Elektrik enerjisinin güneş gücü kullanılarak elde edilmesi eğilimi hızlanmaktadır.  Çevre dostu bu düzenleme ile elde edilecek ucuz enerji, yakın bir gelecekte kömür kullanan elektrik santrallerine yetti artık diyecektir.  Bazı araştırıcılar 2025 yılının bu tür santraller için son tarih olduğunda fikir birliği içindedirler.

Dünya insanının su sıkıntısını da ucuz sağlanan elektrik enerjisi çözebilecektir.  Artık bir metre küp tuzlu suyu, 2 KW elektrik kullanarak içilebilir temiz su haline dönüştürmek olasıdır.

Yakın gelecek, bazı elektronik aletleri bizzat kullanacak insanların sağlık sorunlarına da yardımcı olacak gibi müjde vermektedir.  Triorder adı ile tanımlanan tıbbi teknoloji cihazı, insanların kan ve idrar gibi sıvılarını ve nefes örneği ile retina taraması gibi incelemelerinin sonunda 54 parametreli bir sonuç raporu hazırlayabilecek görünmektedir.

Üzerinde çalışmaların tamamlandığı bildirilen tarım robotları ise tarım işçilerinin işlerinin önemli kısmını üstlenmek üzere programlanmaktadır. 

Yetmedi, Petri Tabağı olarak bilinen mikrop üretimi için kullanılan bir teknoloji ile artık dana eti üretimi de laboratuvar koşullarında sağlanacaktır.

İyice ucuzlaması beklenen ve planlanan akıllı telefonların yaygın kullanımı sonrası özellikle gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerin eğitim sorunlarına da çözüm bulunabileceği iddia edilmektedir.

Çoğumuzun halen aklının yatmadığı üç boyutlu baskı makineleri (3 D) ile neler üretilecektir neler.   Araç yedek parçaları, kişiye özel ayakkabı üretimi gibi çalışmalar sıradanlaşmak üzeredir.

Yakın geleceğin elektronik teknoloji ile çizilecek yeni yolu, insanlara daha iyi ve yaşanır bir çevre, iyi eğitim, ortalama olarak gelişmiş bir refah düzeyi ve sağlıklı bir beden sözü verirken, insanoğlunun ortalama yaşama süresini de uzatacaktır diye tahminler yapılmaktadır.   Yeter ki, insanlar birbirini yok etmeden ve dünyayı hakkaniyetle paylaşarak yaşamayı ilkesel olarak benimsesinler! 

Durum böyle oluşunca, tabii ki ozanlarımızın kalemi daha bir oynaklaşacak ve bizleri edebiyatın güzellikleri ile karşı karşıya getireceklerdir.  Örneğin; merhum Melih Cevdet Anday’ın şu güzel dizeleri de sanırım bu güzel yakın gelecek için yazılmıştı;

“O gün gelsin, neşemiz tazelensin de gör,
  Dünyayı hele sen bir barış olsun da gör,
  Seyreyle gülü bülbülü,
  Çifter çifter aylar gökyüzünde,
  Her gece ayın on dördü!”

Erdal Akalın (01.01.2017)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder