1 Mart 2018 Perşembe

"Bilim insanları evrenin tarihindeki ilk ışığın izini tespit ettiler", Büyük Patlama’dan günümüze Evren’in kısa tarihi.. (AMERİKA BÜLTENİ -1 Mart 2018)

Bilim insanları evrenin tarihindeki ilk ışığın izini tespit ettiler
Büyük Patlama’dan günümüze Evren’in kısa tarihi
AMERİKA BÜLTENİ (1 Mart 2018)

Bilim insanları, evrende ‘Büyük Patlama’dan sonra oluşan ilk yıldızlara ilişkin sinyalleri ilk kez tespit etti. Nature dergisinde 28 Şubatta yayınlanan yeni araştırma raporuna göre, araştırmacılar, evrenin ilk ışıklarının ”parmak izlerine” buldular.

Arizona Eyalet Üniversitesi astronomu Judd Bowman, ‘’Evrenin başlangıç dönemine ilişkin bir ize ilk rastlayışımız bu’’ diyerek keşfin önemine dikkat çekti.

Büyük Patlama’dan hemen sonraki dönemde bilim insanlarının ‘karanlık çağ’ dediği dönemde, evrende sadece karanlık olduğu düşünülüyor.

Evren genişledikçe, Bing Bang’in oluşmasına neden olduğu iyonize olmuş plazmalar soğumaya ve nötral hidrojen atomları oluşturmaya başladı. Kitle çekim gücüyle bunlar birbirini çekti ve nihayetinde yıldızları oluşturdu. İşte bilim insanları bu ilk yıldızların ışık izlerini buldu. Bu ışıklar o kadar solmuş durumdaki görsel teleskop teknolojisiyle gözlemlenmesi henüz mümkün değil. Radyo teleskopları aracılığıyla gerçekleşen bu yeni keşif, bilim insanlarının ‘kozmik şafak‘ dediği bu döneme en yakın bulguları.

Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu (CSIRO) adına çalışan Avustralyalı astronomi uzmanı Keith Bannister ise bu keşifle ilgili CNN’e yaptığı açıklamada ‘’Yıldızlarımızın bebeklik dönemlerini görmek çok heyecan verici. Her ne kadar yıldızların kendisini göremesek de etraflarındaki gaz etkisini görebiliyoruz’’. Keşif, CSIRO’ya ait Batı Avustralya’da bulunan radyo teleskopları aracılığıyla gerçekleşti.

Avustralya’nın oldukça izole ve ıssız bir köşesinde bulunan teleskoplar, insan yapımı araçların neden olduğu her türlü gürültünün etkisinin minimum olduğu bir ortamda evreni dinliyor. Evrenin ilk yıldızlarına ilişkin sinyallerin tespiti ise ancak 12 yılda mümkün olabildi.

Keith Bannister, bir dönüm noktası olsa da keşfin çok uzun bir yolculuğun ilk adımı olduğunu belirterek, ‘’Bu noktaya ulaşmak için çok çalışıldı ve şimdi bunlar doğrulandı. Evren’de henüz izlerine ulaşamadığımız çok sayıda geçmiş çağ var. Yani keşfetmemiz gereken şey çok’’ dedi.

Bilim insanları Güneş sistemimizin 4,6 milyar yıl önce oluştuğunu düşünüyor. Güneş sistemimiz Samanyolu Galaksisi içindeki milyarlarca yıldızın küçük boyutlularından biri. Güneş dahil Samanyolu galaksimizdeki bütün yıldızların yörüngesinde döndüğü Süper Kütleli Kara Deliğin büyüklüğünün Güneş’in 4 milyon katıl olduğu tahmin ediliyor. Samanyolu Galaksimizin en yakın galaktik komşusu ise, yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı ötedeki Andromeda Galaksisi. Ve evrende onun dışında yüz milyarlarca galaksi daha var.
AMERİKA BÜLTENİ‘ni Twitter‘dan ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder