23 Ekim 2014 Perşembe

Dünyanın En Ünlü ve En Güçlü “Önde Gelen” İstihbarat Teşkilatları

Dünyanın En Ünlü ve En Güçlü “Önde Gelen” İstihbarat Teşkilatları
Ülkelerin güvenliği için kurulan istihbarat teşkilatları Devletler arasında bulunan tehlikeleri yok etmeyi amaçlayan gizli ve gizemli kuruluşlardır. İçlerinde bulunan "özel eğitimli" ajanlar ve "istihbarat elemanları" ülkelerinin menfaati ve güvenliği için operasyon yapar ve bilgi toplarlar.

Dünyadaki birçok ülke iç ve dış tehditlere karşı kendi güvenliklerini sağlamak amacıyla istihbarat servisleri kurmuşlardır. Bu bilgi edinme servisleri çok geniş yetkilerle ülkelerinin düşmanlarına üstünlük sağlamak için çalışmaktadırlar. Bu istihbarat teşkilatlarında çalışan ajanlar başka ülkelerde gizli faaliyetler yaparak ülkelerinin güvenliği için bilgi toplamaya devam etmektedirler. İşte, dünyanın önde gelen istihbarat servislerinden bazıları…
1. CIA – Amerika Birleşik Devletleri

Central Intelligence Agency (Kısaca: CIA; Türkçe: Merkezi İstihbarat Teşkilatı), 1947’de ABD başkanlarından Harry Truman döneminde kurulan, ABD’nin birimleri için gereken ABD dışı ülkelerle ilgili istihbarat bilgilerini toplayan kurumdur. Merkezi Virginia eyaletindeki Langley’de bulunmaktadır. Direktörlüğünü John Brennan yürütmektedir.
2. MSS – Çin

MSS ( Devlet Güvenlik Bakanlığı ) Çin Halk Cumhuriyetinin ana güvenlik kurumudur. Devlet güvenliğine karşı suç işleyenleri polis teşkilatı tutuklayabiliyorken, bu teşkilata mensup ajanlar da polis gibi tutuklama yapma yetkisine sahiptir. Çin istihbaratının ana sorumlulukları siyasi güvenlik, yabancı ülkelerde karşı istihbarat, Çin halkını korumak, yabancı casuslar ile hükümeti devirip devrim yapmak isteyenlerin faaliyetlerini önlemektir.
3. MOSSAD – İsrail
Mossad, İstihbarat ve Özel Operasyonlar Enstitüsü isimli İsrail gizli servisinin kısa adıdır. Sembolik olarak on iki casus olayıyla kurulan Mossad resmi olarak 18 Eylül 1947’de kurulmuştur. Merkezi Tel-Aviv’dedir. Mossad tarafından doğrulanmasa da, Victor Ostrovsky’e göre, Mossad’ın sleeper yani uyuyan personeller dahil 30.000’e yakın istihbarat personeli vardır. Kendi içerisinde de bölümlere ayrılır. Mossad’ın İbranice anlamı enstitüdür. Mossad, genel olarak dış istihbarat konularında görev yapar. İç istihbarat alanında Shin-Bet (Şabak) isimli kurum faaliyettedir.
4. RAW – Hindistan

Hindistan istihbarat ajansı Araştırma ve Analiz Wing veya RAW olarak bilinir. RAW 1968 yılında temel amacı komşusu Pakistan hakkında istihbarat toplamak için kurulmuştur. Dünyada 8 binden fazla ajanı olduğu düşünümektedir.
5. CSIS – Kanada

Kanada’nın güvenlik ve istihbarat servisidir. ABD dahil diğer ülkelerin istihbarat örgütleri ile birlikte çalışır.
6. DGSE – Fransa

Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE) (Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü), Fransa’nın istihbarat teşkilatıdır. 2 Nisan 1982’de 82-306 sayılı tamim ile eski teşkilat olan Service de Documentation Extérieure et de Contre-Espionnage(SDECE)’ın yerini aldı. Sloganı “partout où nécessité fait loi”, “zaruretin kanunu yarattığı her yerde” oldukça saldırgan bir anlam taşır.
7. GRU – Rusya


















GRU, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetler Genelkurmayına bağlı askeri istihbarat teşkilatıdır. Daha öncesinde Sovyetler Birliği’nde Kızıl Ordu’ya bağlıydı. GRU Rusya’nın en büyük istihbarat teşkilatıdır.bŞu anda istihbarat teşkilatının başında korgeneral Aleksander Şlyahturov bulunmaktadır. GRU sonradan Kızıl Ordu’nun sivil yöneticisi olan Leon Troçki tarafından 21 Ekim 1918’de kuruldu. İlk kurulduğu yıllarda Kayıt Müdürlüğü olarak bilinirdi ve ilk başkanı Semyon Aralov’du.
8. MI6 – Birleşik Krallık

Secret Intelligence Service (Gizli Haberalma Servisi), MI6 (Military Intelligence Section 6) (Askeri İstihbarat Bölüm 6) olarak bilinir. MI6 adı geçmişte bu servisin askeri istihbaratın bir birimi olarak örgütlenmesinden gelir. Bugün resmi durumu ve hiyerarşik yapısı değişmesine karşın kamuoyunda bu adla anılmayı sürdürür. Birleşik Krallık’ın haberalma kuruluşlarından biridir. Görevi dış istihbarat faaliyetleridir. Bu konuda tek istisna Kuzey İrlanda’dır. Stratejik durumu nedeniyle Kuzey İrlanda’da haberalma görevi MI6’ya aittir.
9. ISI – Pakistan
Pakistan’ın istihbarat servisi olan ISI, 1947 yılındaki Hint-Pakistan savaşı sırasında zayıf olduğu askeri istihbarat gücünü arttırmak amacıyla 1948 yılında kurulmuştur. 11 Eylül saldırılarından sonra Amerikan İstihbarat Örgütü CIA ile birlikte Taliban ve El-Kaide’ye karşı birlikte çalışma yapıyorlar.
10. BND – Almanya
Almanya’nın gizli haber alma servisidir. Kontrol edildiği yer Reichstag’dır. Karargahları Münih ve Berlin’dedir. 6.050 personeli vardır. Şuanki başkanı Ernst Uhrlau’dur. Kurucusu ünlü Nazi casusu Reinhard Gehlen’dir. Almanya’nın 300 yerinde casus evleri vardır. Bundeswehr’in %10 mensuptur. Amt für Militärkunde (Ordu Bilim Ofisi) adlı bir bölümü vardır. Bütçesi 430.000.000 €’dur. Soğuk savaş döneminde Batı Almanya’nın Sicherheitsdienst Doğu Almanya’nın Stasi olarak iki istihbarat servisleri vardı ve Berlin Duvarı yıkınlınca tek çatı altında toplanarak “Bundesnachrichtendienst” adı altında birleştiler.
[publicize twitter] [publicize facebook] [category istihbarat] [tags İSTİHBARAT DOSYASI, Dünya, İstihbarat Teşkilatları]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder